• Vereniging | Algemeen

  • ''Van harte welkom bij vv Foreholte! Wij willen u hieronder wat meer vertellen over de vereniging. Uiteraard kunnen wij dit nooit via papier doen, want een vereniging ervaar je, proef je, maak je mee. Elke dag dat je er doorbrengt groeit de kennis en het gevoel je  "thuis" te voelen bij onze vereniging. Als een trotse voorzitter, Rogier Hoeijmans, schrijf ik de introductie voor de website van onze voetbalvereniging. Een geweldige, bruisende, enthousiaste vereniging op een schitterende locatie in het mooie dorp Voorhout. Wij bieden onze gasten en leden een fantastische accommodatie. Wij hopen dat u zich op uw gemak zult voelen bij ons Foreholte!''

    Rogier Hoeijmans
    - Voorzitter Foreholte

  • Geschiedenis

  • “Foreholte, is dat Engels?”, een regelmatig gehoorde vraag. Nee, zeker niet, vanuit een historisch geschrift wordt het bijzonder leuke plaatsje dat wij nu kennen als ‘Voorhout’ in het jaar 988 na Chr. voor het eerst genoemd als zijnde de nederzetting Foreholte (= ‘Voor in het Hout’, aan het begin van het bos, het bos dat zich in die eeuwen uitstrekte tot aan Haarlem)…

    Het land van Onderwater
    In dat Voorhout wordt op donderdag 25 augustus 1932, 20.00 uur in café Boerhaave de R.K.S.V. Foreholte opgericht. Jozef Bulten (3e zoon van de burgemeester) wordt voor enige maanden de 1e voorzitter. Als tenue draagt men een wit shirt met rode baan over borst en rug, zwarte broek en zwarte kousen. Het eerste veld dat in 1932 in gebruik wordt genomen staat (gek genoeg gezien de naam van de eigenaar) bekend als een “goed droog veld”. Het land van Onderwater (aan de Rjnsburgerweg) lag “ver boven water”. Anekdotisch: We konden er op wachten als er soms een kleine plas water op stond en zagen het zo verdwijnen. Een terreinafkeuring had daar nooit plaats.

    Het veld aan de Monseigneur Broerestraat
    In 1934 wordt er een beter veld gevonden en gehuurd. Het veld ligt met name een stuk centraler dan het veld van Onderwater. Nu staat het veld bekend als ‘het veld aan de Monseigneur Broerestraat’. Op 6 mei 1934 verricht Burgemeester Bulten de opening. Mevrouw Bulten knipt ‘het lint’ door. De 10-jarige dochter van voorzitter Jan Piet Vester: Joanna neemt, gekleed in een stemmig oranje-rose jurkje, de eerste aftrap. Anekdotisch: Bij de viering van het 75-jarig jubileum verrichtte Joanna (dit keer 83) de aftrap van de jubileum-wedstrijd Foreholte – Jong Sparta. Zij gaf daarbij aan “het jurkje helaas niet meer in bezit te hebben”.

    Natuurlijk was Foreholte een rooms-katholieke vereniging, daarom was er tientallen jaren een kwaliteitszetel in het bestuur voor een ‘Geestelijk Adviseur’. Over het algemeen werd die plaats ingenomen door een kapelaan. De ‘G.A.’ had de ‘zorg voor de jeugd’ tot zijn aandachtsgebied en natuurlijk de zorg voor het ‘geestelijk welzijn van de voetballende schapen van de kudde’.

    De vereniging telde bij aanvang 32 en in het eerste bevrijdingsjaar 126.

    Over de brug
    Begin 50-er jaren vindt het gemeentebestuur dat Voorhout na 960 jaar eens flink moet worden opgepimpt: Het Kievitspark! En dus… dag veld aan de Mgr. Broerestraat…

    Foreholte zit met een enorm probleem: wel voetballers, geen veld. Naarstig wordt er gezocht naar een oplossing en die wordt gevonden ‘over de brug’. Het bestuur slaagt er in een stuk weiland van Thijs Langeveld (achter het Overbos) te huren. Snel wordt het ingericht als ‘voetbalveld met alles er op en er aan’ en op 5 november 1950 kan de eerste wedstrijd op dit “noodveld” worden gespeeld. De omstandigheden zijn primitief: verkleden in een bouwkeet en na afloop buiten wassen ‘in emmers en teilen’.

    Nee, fraai was het allemaal niet. Anekdote: De zijlijn was zo dicht tegen de sloot getrokken dat menig tegenstander na een ‘vriendschappelijke’ schouderduw in het kroos en de modder verdween: niet zeuren, doorspelen!

    De Elsgeest
    Nou, zo heet het toen nog niet in 1956. Foreholte krijgt twee velden op het Gemeentelijk Sportpark, nu al meer dan 60 jaar de thuishaven van Foreholte. Welpen (nu Muccen), adspiranten, junioren, O7 – O19, senioren, vrijwilligers, alles zijn we geweest op die velden. Weliswaar heet het nu Sport- en Recreatiepark De Elsgeest, maar wij zijn er nooit meer weggeweest en Foreholte ook niet.

  • Accomodatie

  • Het sportcomplex bestaat uit vijf voetbalvelden en een Panna voetbalveldje. Van de vijf voetbalvelden zijn de velden 1, 2, 3 en 4 voorzien van kunstgras. Alle velden zijn voorzien van kunstverlichting. Het hoofdveld, veld 1, is direct gelegen nabij de kantine en het nieuwe kleedkamergebouw en is voorzien van een hoofdtribune. Veld 2 is direct gelegen aan de parkeerplaats. De velden 3 , 4 en 5 bevinden zich aan de linker- en rechterzijde van het sportcomplex en zijn via het voetpad te bereiken.

    Onze gezellige kantine is te bereiken via de hoofdingang aan de parkeerplaats. De kantine heeft de ideale sfeer voor ontmoetingen voor, tijdens en na de wedstrijden.

  • Clublied